
به نام خداوند جان و خرد
چهاردهمین کنگره بین المللی آزمایشگاه و بالین از مورخ 13 لغایت 15 بهمن ماه 1401 در سالن های الف ، ب و ج و همچنین به صورت بر خط در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی با حضور دانشمندان ،پژوهشگران و دانشجویان تخصص های مرتبط برگزار شد .در این کنگره بیش از 1574 نفر ثبت نام کردند ، 1100 مقاله دریافت شد و مجموعا 954 مقاله پذیرفته که 117 مقاله به صورت شفاهی و 810 مقاله به صورت پوستر ارائه گردید .17 پنل مرتبط با 12 انجمن علمی متشکل از دانشمندان برجسته حوزه آزمایشگاه و بالین با شرکت 101 نفر نیز برگزار شد . برخی موارد از مجموعه نظر ها و پیشنهاد های حاضران در کنگره به شرح ذیل جمع بندی شده است .
1- شرکت کنندگان در این کنگره با توجه به پیشرفتهای گسترده در حوزه تشخیص بالینی و اثر مستقیم آن بر اقتصاد سلامت به ترتیبی که هر چند هزینه آزمایشات بالینی حداکثر 3 درصد از کل هزینه های پزشکی را تشکیل داده اما به صورت متوسط در کشور های پیشرفته جهان 70 درصد در تصمیم سازی و تصمیم گیری نحوه مواحهه با بیماری نقش دارد این در حالی است که بر اساس یافته های میدانی فقط 20 % از تصمیمات پزشکی در ایران مبتنی بر شواهد آزمایشگاهی اتخاذ می شود، پیشنهاد می کنند موضوع بکار گیری نتایج آزمایشگاهی در تصمیم سازی ها ی مرتبط با ساز کار درمانی بیش از پیش مورد توجه همکاران پزشک قرار گیرد. همچنین به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی پیشنهاد میکنیم در حوزه اقتصاد آزمایشگاه های تشخیص بالینی به ارتقا مهارت و توانمدیهای نیروی انسانی فعال در آزمایشگاه ها ،ارتقاء کیفیت و کمیت تجهیزات و مواد مصرفی در آزمایشگاه های تشخیص بالینی توجه کرده و موضوع ایجاد تعادل و انطباق بین تعرفه آزمایشگاهی چه در بخش دولتی و چه خصوصی با تورم افسار کسیخته را مجدانه مد نظر قرار دهند .همچنین لازم است از حضور و مدیریت افراد متخصص در آزمایشگاه های بیمارستان های آموزش و دولتی بهره برده و تصدی این مسئولیت پر اهمیت به دانش آموختگان رشته های تخصصی واگذار گردد.همچنین از همکاران رشته های علمی دیگر که میتوانند تحول عمده در تشخیص های نوین بوجود آورند دعوت میشود در فرایند ارتقاء و کارامدی تشخیص های بالینی هر چه بیشتر فعال شوند . در این جهت علومی همچون علوم زیست اطلاعات ، آمار نوین ، مدیریت کلان داده ها،هوش مصنوعی ، داده کاوی های موثر ... غیره میتواند نقش موثر داشته باشند و لازم است وزارت مطبوع برنامه ای مدون برای استفاده از این تخصص ها در سطح آموزش و پژوهش مرتبط با سلامت تدوین و اجرا نماید .
2- شرکت کنندگان در این کنگره که با موضوع اصلی بیماری های نو پدید و باز پدید برگزار شد اعتقاد دارند که قرن 21 قرن بیماری های نوظهور و باز پدید خواهد بود .بر اساس اطلاعات موجود از شروع قرن حاضر هر 700 روز یک بیماری نوظهور بروز یافته و 75 درصد آنها بیماری های ویروسی بوده اند . آنچه امروز بشریت با آن مواجه است ناشی از دستکاری طبیعت ، تخریب جنگل ها ، تغییرات آب و هوایی و اکو سیستم زیست بشری ، افزایش دما ، آب شدن یخهای قطبی و سر بر آوردن عوامل عفونی باستانی ، دستورزی ژنتیک مظاهر خلقت ،بروز جنگ های متعدد و آوارگی 60 میلیون نفر از مردم جهان و شکاف بزرگ فقر و غنی از نظر دسترسی به زیر ساخت های درمانی ،داروئی بین کشور های غربی و کشور های فقیر دنیا است . جهان در قرن بیست و یکم با اینهمه نابرابری باید هردم و هر زمان منتظر بروز یک اپیدمی منتهی به پاندمی باشد . لذا انجام پژوهش های مرتبط ، تخصیص بودجه های متناسب با تهدید و ایجاد زیر ساختهای پدافند زیستی باید مد نظر و در برنامه ریزی ها دیده شود .
3- شرکت کنندگان اقدام های موثر دانشمندان ایرانی در حوزه مقابله با کووید را مورد تقدیر قرار دادند . ایجاد شبکه ای از آزمایشگاه های مولکولی تشخیص بالینی ابتلاء به کووید که تعداد آن در اندک زمان به 500 آزمایشگاه در سراسر کشور عزیزمان رسید، تولید و تهیه انواع کیت ها و روش های تشخیصی در کشور در همان سال اول بروز پاندمی جهانی و ساخت 6 واکسن در 3 سکوی ویروس غیر فعال (دو مورد ) ،پروتیین های نو ترکیب (4 مورد ) و آر ان آ پیامبر ( 1 مورد ) که مورد آخر مراحل مطالعات بالینی را طی می کند نشان دهنده توان بالای دانشمندان کشور عزیزمان ایران است که به خوبی در شرلیط بحرانی میتوانند نیازهای کشور در سطح یک تهدید زیستی بزرگ را بر طرف نمایند . علاوه بر آن مجاهدت کادر درمان و ده ها نفر از جامعه خدوم آزمایشگاهی ، پرستاری و پزشکی کشور که در اثنای مبارزه با بیماری مهلک کرونا برای حفاظت و حمایت از ملت بزرگ ایران به فیض شهادت نایل شدند را پاس میداریم و به روح بلند ایشان درود میفرستیم .بدون شک این عزیزان با بذل جان خود ایران عزیز ما را از این پیچ تاریخی با کمترین خسارت عبور دادند . شایان ذکر است که همه این تهدید ها در شرایط تحریم یک جانبه و ناجوانمردانه غرب بر علیه ایران شکل گرفت که بی گمان در حافظه تاریخی این ملت بزرگ باقی خواهد ماند و هرگز از یادها نخواهد رفت .
4- با توجه به نقش گسترده رعایت موازین بهداشتی در جلو گیری از بروز بیماری های همه گیرعفونی (باکتریایی، ویروسی و حتی بیماریهای قارچی و انگلی )، شرکت کنندگان در کنگره بر آموزش رعایت موازین بهداشتی در کلیه سطوح از آموزش ابتدایی تا آموزش های دانشگاهی و استفاده از ظرفیت کلیه ابزارهای رسانه ای مثل صدا و سیما ،فضای مجازی ، رسانه های مکتوب و دیگر رسانه ها تاکید دارند. در این رابطه پیشنهاد میشود برنامه ای منسجم و مدون توسط وزارت بهداشت تدوین و در ذیل سر فصل های مرتبط در برنامه هفتم توسعه گنجانده شود .
5- به وزارت بهداشت پیشنهاد میشود در خصوص پایش وضعیت تاثیر واکسیناسیون در ایمن سازی ایرانیان پژوهشی مستقل انجام داده و کشور را برای طغیان احتمالی این بیماری آماده نگاه دارد.بنابراین نباید منتظر پاندمی های جدید ماند بلکه باید از کلیه ظرفیت ها و از تمامی روشهای علمی برای کشف و خنثی سازی پاند می های پیش رو و محتمل در قرن حاضر بهره گرفت . این امر مستلزم حمایت از پژوهش های دانشگاهی و شرکت های فناور و نو آور است .توجه به این مسئله مهم است که کرونا همه مشخصات یک تهدید زیستی ساخته دست بشر را دارا بوده و در جهان پر آشوب فعلی رخداد چنین تهدیدی در آینده نزدیک به هیچ وجه غیر محتمل نیست .
6- با توجه به وضعیت تولید علم و ارتقاء آن در سالهای متمادی و کسب رتبه 15 از نظر کمیت و رتبه 16 از لحاظ کیفیت و همچنین ارتقاء حایگاه ایران از نظر رتبه نو آوری در طول سالها ی 2013 لغایت 2022 به ترتیبی که هم اکنون به نصاب 53 در جهان رسیده، شرکت کنندگان در کنگره حمایت ازدانش آموختگان و نخبگان جوان ایرانی و ترغیب تشکیل شرکت های دانش پایه و ارتقاء محیط کسب کار ، سرمایه گذاری و تولید هر چه بیشتر محصولات دارویی -درمانی در کشور عزیزمان را ضروری می دانند .در این جهت بهره گیری حداکثری دولت بعنوان اصلی ترین بهره بردار از محصولات داخلی و خرید تضمینی آن را یک راهکار موثر می دانیم .
دکتر محمدجواد رسائی
دبیرعلمی کنگره